High tea

Wilt u eens iets anders dan een belegd broodje? Denk dan eens aan onze high tea. De high tea is in de Brasserie te bestellen, maar we kunnen deze ook bij u thuis bezorgen. Voor €22.50 per persoon heeft u een heerlijke high tea.

 

Uiteraard beginnen we eerst met hartige hapjes waarna we afsluiten met een ruime keuze uit zoetigheden. Diverse soorten verse thee mogen niet ontbreken!

 

Oorsprong high tea

 

Van Afternoon tea ...

In het vroege 1840 werden slechts twee maaltijden per dag gegeten. Vroeg in de ochtend werd gestart met het ontbijt en daarna was het wachten op het diner om acht uur ’s avonds. Omdat hertogin Anna tussendoor trek kreeg en niet wilde wachten tot het diner, liet ze haar personeel een lichte snack klaarmaken en in haar boudoir serveren. Daar stilde ze haar trek met kleine sandwiches, zoete broodjes en taartjes.

Anna bracht haar zomers altijd door in Woburn Abbey, en hoewel ze haar lichte snack normaal gesproken alleen nuttigde, besloot ze hiervoor een keer vriendinnen uit te nodigen. Speciaal voor de gelegenheid verstuurde ze uitnodigingen voor een afternoon tea; thee, lekkernijen en een wandeling. De middag was zo’n succes dat Anna de traditie voortzette toen ze terug was in Londen. Daarmee was de trend gezet. Andere gastvrouwen namen haar idee over en een afternoon tea werd een bijeenkomst voor de elite. De dames van de upper class kleedden zich speciaal voor de gelegenheid in lange jurken, handschoenen en hoeden.

 

Tijdens de afternoon tea tussen vier en vijf uur, dronken ze hun thee, aten hun snacks om daarna te gaan wandelen. Het duurde niet lang voordat ook Queen Victoria een afternoon tea organiseerde. Maar als Queen kun je natuurlijk geen gewone afternoon tea organiseren. Queen Victoria organiseerde tea receptions. De gelukkigen die hiervoor werden uitgenodigd ontvingen een open ‘at home’ uitnodiging voor een bezoek tussen vier en zeven uur. Tijdens de tea reception was je in het gezelschap van zo’n 200 andere gasten en mocht je gaan en staan waar je wilde.


Tot High Tea ...

Maar als hertogin Anna afternoon tea’s organiseerde, hoe komen wij dan aan de term high tea?


Thee werd natuurlijk niet alleen gedronken door de elite, maar was ook populair onder het ‘gewone’ volk. Thee was in die tijd best duur en arbeiders hadden minder geld om uit te geven. Daarnaast leefden de arbeiders volgens een ander tijdschema. Dus wanneer zij om zes uur thuiskwamen en zo goed als uitgehongerd waren, aten zij hun lichte snack rond die tijd en maakte daar vaak het diner van. Hun menu bestond meestal uit sandwiches, hartige snacks als roerei, gegrilde vis en vlees, groente en kaas, met aardappelen en crackers. Dit snackmoment heet officieel een high tea.

De benaming high tea komt van de hoogte van de tafels waarop de maaltijd geserveerd werd. Een high tea werd geserveerd aan de eettafel, een afternoon tea op comfortabele stoelen of banken.